СППМД ја одбележува Светската Недела на Детето-Ден 2

СППМД и денеска продолжи со активностите по повод неделата на детето.

Денеска нашите претставници одржаа работилница на тема “Решавање на конфликти” во СОУ Гимназија “Добри Даскалов”-Кавадарци и СОЗСУ ”Ѓорче Петров” Кавадарци.
Активностите беа спроведени со интересен метод на работа кој вклучуваше:
– Најпрво запознавање со детското село Песталоци
– игра “Што гледаш во кутијата” за вовед во она што се работеше наредниот час.
– Преку едукативната метода animal conflict parts на учениците им се пренесе целта на оваа работилница
– Беа дадени дефениции и примери што претставува конфлик а што насилство.
– Прикажани беа двата модела на решавање конфликт (кромид и дрво).
– И на крај учениците на хамер запишаа кои форми на конфликт ги познаваат.

 

Целта на оваа работилница беше тоа дека младите денес се доста под влијание на општеството, околината, медиумите, најмногу под влијание на нивните врсници и поради сето тоа влијание, обидување да бидат прифатени, да припаѓаат во некоја група, тие секојдневно се соочуваат со конфликти (сами со себе, со родителите, со врсниците, со општеството). Целта на оваа работилница е да се пренесе дека конфликтите треба да се решаваат, а не да се избегнуваат и најважно е да конфликтот да не прерасне во насилство.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s