СППМД ја одбележува Светската Недела на Детето

По повод Светската недела на детето Советот за превенција против малолетничка деликвенција (СППМД) во состав на програмата за работа на Детската Фондација Песталоци во Швајцарија организира низа активности кои започнаа денес 05.10.2016 со посета на Мал Групен Дом Кавадарци каде се спроведоа повеќе активности кои беа спроведени преку методи на неформален начин меѓу кои:
1.Меѓусебно запознавање преку игра со топка
2. Игра со која прикажевме дека не треба да се дискриминираме.
3. Енерџајзер – правење пица
4.Правење скулптури со глина и пластелин и оставање на убави пораки во истите.
5. Заедничко цртање “безгрижен свет” – свет на децата


Целта беше да се поттикне свеста за детските права, дека и тие и покрај тоа што се деца со социјален ризик пред се’ се деца и имаат право да ги уживаат истите права како и секое друго дете – да имаат безгрижно детство; најважно за беше на креативен начин низ игри, цртање, дружба да им покажеме дека тие воопшто не се разликуваат од другите деца.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s