„Обединети младински работници“ Признавање на младинската работа

ПРЕПОЗНАВАЊЕ И ПРИЗНАВАЊЕ НА МЛАДИНСКАТА РАБОТА

Канцеларија за млади, Скопје

15-16.06.2016

IMAG0271

Младинскиот културен центар – Битола (МКЦ – Битола) и партнерските организации Креактив – Скопје, Младинската мрежа на југоисточна Европа (SEEYN) од Босна и Херцеговина и Националната асоцијација на младински работници (НАПОР) од Србија во рамките на проектот „Обединети младински работници“  ја одржаа првата работилница, на тема, Признавање на младинската работа, на 15 и 16 Јуни 2016 во Канцеларијата за млади на Општина Центар во Скопје.

 

Проектот се реализира преку програмата IPA TAIB 2011 „Понатамошно јакнење и финансиска одржливост на граѓанскот општество“, и беше водена од искусните тренери од Србија Маријана Родиќ и Вукашин Гроздановиќ.

Организациите членки на СМР, меѓу кои и Советот за превентива против малолетничка делинквенција, СППМД како дел од нив, поминаа низ процес на оценка на капацитетите и потребите преку три фокус групи. Трите фокус групи беа спроведени со цел да се процени потенцијалот на организациите за активно учество во процесите на развивањето на законската рамка, полињата на интерес и искуството во врска со младинската работа, соработката со локалната и централната власт и јавните институции, како и нивниот институционален и организациски капацитет.

IMAG0272

Препознавање и признавање на младинската работа, ќе се спорведат преку неколку стартегииски чекори, како, внатрешна и надворешна комуникација на членките на СМР, ПР стратегија, барање начин на функционирање, анализа и истражувања како да изгледа институционалното препознавање, и јакнење на капацитетите.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s